Wat is Paardencoaching?

 

Paarden zijn ongelooflijk begaafde dieren, ze hebben een bijzonder hoog niveau van bewustzijn, wat betekent dat ze situaties veel dieper begrijpen en kunnen inschatten dan andere dieren. Ze luisteren en voelen zo goed dat ze in staat zijn om emoties en spanningen in het lichaam van andere dieren ( en ook mensen) op te vangen en hier in gevaar naar te handelen.

Als je dit vergelijkt met onze taal, dan zijn wij in staat om complexe strategieen te bedenken (met bijhorende toegevoegde emoties) en vanuit daar te bouwen waar we graag naartoe willen. Dit heeft ook een negatieve kant waar we behoorlijk veel last van kunnen hebben. De mens kan alles opslaan en beheren van hulpmiddelen tm het ondernemen van acties. Wij maken ons bv vandaag zorgen over de mogelijke problemen van morgen. Paarden bouwen niets, ze begraven zelfs geen hooi voor de winter. Dit maakt dat ze elk moment zijn aangewezen  op hun 'probleemoplossend vermogen' Hun taal is uitsluitend gebaseerd op keiharde hier-en-nu behoeften.

 

Als een paard een mens aanraakt, letterlijk of figuurlijk, dan is dat vanuit een enorme puurheid en natuurlijke beweging. Ze hebben geen verborgen agenda's er spelen geen andere lagen mee.

Dat maakt het voor mensen vaak makkelijker om het toe te laten, vertrouwen te hebben en zelf ook heel puur te reageren.

Paarden laten je iets unieks zien, gewoon door te zijn wie ze zijn. Het verschil tussen mensen en dieren is dat dieren van nature helemaal in het moment zijn. Ze zijn niet bezig met het verleden, ze reageren in het hier en nu. Ze weten wat nodig is om volledig te zijn en kunnen feilloos in beeld brengen wat jou ervan weerhoudt om in het hele nu te zijn. Een andere kwaliteit waar wij als mensen van kunnen leren, is dat paarden heel goed voor zichzelf kunnen zorgen, in dienst van de hele kudde. Door zelf verbonden te zijn kunnen ze voor het collectief (hun kudde) veel meer betekenen. Dat geldt ook voor ons als mens: we kunnen er alleen op een gezonde manner zijn voor een ander als je jezelf niet verliest.

 

Dit soort bewustzijn kan leiden tot een veel intensiever contact tussen mens en paard.

Op het moment dat je de ruimte van een paard binnenstapt, gebeurt er namelijk iets bijzonders. Het paard zal je onmiddelijk scannen om te zien of je een roofdier, een vijand bent of juist niet. Als je geen kwade intenties hebt, ziet het paard je als een kuddegnoot. Het paard wilt enkel weten of ze met deze 2 benige kuddegenoot veilig kan vluchten of niet.  Als je in contact bent met het paard, zal deze je gaan scannen op de spanning die in je lichaam opgeslagen zit. Natuurlijk vind het paard die, want iedereen in onze maatschappij loopt rond met de nodige spanning.

Door dit aangeboren vermogen zijn ze in staat om menselijke emoties en spanningen te herkennen, om lichaamstaal te waarnemen zelfs de meest subtiele, hierdoor kunnen ze de gevoelens van een persoon bepalen. Als we ons gestrest, verdrietig of boos voelen dan weerspiegelen ze onze fysieke verschijning. Hetzelfde als we ons gelukkig of opgewonden voelen, of gewoon de sfeer die je uitstraalt (bewust of onbewust). 

Het paard reageert hierop, maar er gebeurt nog iets bijzonders. Je kunt niet zo goed meer nadenken, je bent in afwachting van wat het paard gaat doen, je aandacht is even niet bij je hoofd, maar helemaal bij het paard. Je staat open voor wat er gaat gebeuren en wat het paard zal doen. Het denkpatroon in de hersenen wordt afgeleid waardoor het beschermingsmechanisme omzeild wordt en de persoon die bij het paard staat beter bij de informatie of opgeslagen spanning in het lichaam kan komen. Er is nu contact met het lichaam en kan je beter voelen wat daarin omgaat. 

Wat er ook gebeurt tijdens een sessie met de paarden, er vindt een energie-uitwisseling plaats.

Het paard neemt jouw spanning over en laat dit direct weer los door bijvoorbeeld te gapen, plassen of te poepen. Andersom neem ook jij de energie over van het paard. Omdat de energie van het paard onbelast is en een hogere trilling heeft, (ze kunnen namelijk geen spanning vasthouden) vermengt deze zuivere energie zich met jouw vastzittende energie, die een lagere trilling heeft. Door de vermenging van de verschillende energie-frequenties komen de blokkades in het lichaam weer in beweging en kunnen ze oplossen. Het gaat letterlijk weer stromen. Het lichaam ontspant zich en dit voelt bevrijdend, er komt weer ruimte vrij.

 

Paarden hebben de neiging om altijd terug te keren naar een soort rustpunt, harmonisatie in de kudde. Klein voorbeeld, ze staan te grazen, voelen stres en vluchten. Daarna gaan ze weer grazen en laten ze de stres los door te gapen, poepen of plassen. Bij extreme stres kunnen ze ook gaan rollen. Is de stres uit het lichaam dan gaan ze gewoon weer verder met de orde van de dag (ze houden namelijk niets vast).  Ze zijn heel erg gericht om de balans in de kudde op orde te hebben.

De vragen van een client daar kan het paard natuurlijk niets mee maar het voelt de intentie van de client wat betreft de vraag. Ze voelen ook heel goed of iemand zichzelf is of juist niet, en wat het paard dan laat zien daar gaan we mee werken. Ze kunnen ons op zo'n bijzondere manier helpen om de moed te vinden om ons hart te volgen. Veel mensen zeggen vaak wat ze willen maar voeren het om een of andere reden niet uit. Dit kan zijn door angst, schuldgevoel, een blokkade,  of misschien door meningen van anderen. Wij mensen zien enkel de buitenkant, Paarden voelen de vrijgekomen energie vanuit de binnenkant, als hier een belemmering of een valse overtuiging zit dan gaan zij daarvoor staan in jouw systeem. Dat stukje gaan we uitzoeken, dat stukje van de puzzel wordt bloot gelegd. Het wordt zichtbaar en juist dan kan het helen, er volgt een positieve beweging in jouw systeem naar ontspanning, verandering en groei. Het paard helpt je in het proces van bewustwording, en maakt het ook makkelijker omdat je niet hoeft te praten. 

 

Onderzoek toont aan dat mensen veel fysiologische voordelen ervaren door interactief te zijn met paarden, waaronder: een lagere bloeddruk, lagere hartslag, minder stres, minder gevoelens van woede, vijandigheid, spanning angst, beter sociaal kunnen werken en een groter gevoel van vertrouwen, geduld en zelfeffectiviteit.

Daarnaast hebben paarden een coherente hartslag (hartslagpatroon) dat verklaart waarom we ons beter kunnen voelen als we dicht bij hen zijn. Er is aangetoond dat een samenhangend hartpatroon een solide maatstaf voor welzijn is en consistent is met emotionele toestanden van kalmte en vreugde. 

 

Een sessie met paarden kan juist heel fijn zijn voor mensen die moeilijk bij hun gevoel kunnen komen of niet graag erover willen praten. Ons lichaam wil namelijk zelf al heel veel vertellen, alleen worden we geremd door ons hoofd. Door te doorvoelen wat eerder niet gevoeld kon worden, activeer je het zelf genezend vermogen van je lichaam. Het lichaam staat altijd in verbinding met de binnen wereld, waar gedachten (ons hoofd) en emoties (ons hart & buik) worden gecreëerd. De kunst is niet enkel vanuit het hoofd maar in combinatie met je lijf en dat is hetgeen wat paarden zo speciaal maakt. Paarden zijn altijd volledig verbonden met hun eigen lichaam.Je krijgt bij elke gemoedstoestand een ander paard te zien. Deze inzichten zijn tijdens een sessie met paarden zeer waardevol.

De impact van de oefeningen naast het paard zijn van een niet te onderschatten waarde. Ze brengen bewustwording, confrontatie, oplossingen en succeservaringen. (zie de verhalen in het gastenboek) Het succes met het paard is zo intens waardoor men, eenmaal terug in het dagelijks leven automatisch hetzelfde succes wilt realiseren. Het bijhorend beeld, gevoel en gedachten kunnen je nog jarenlang bij blijven. Coaching met paarden maakt gevoelens toegankelijker en makkelijker bespreekbaar. Mensen veranderen eerder door de redenen die ze zelf hebben ontdekt, dan door de redenen die door anderen zijn opgesomd

Deze prachtige wijze dieren helpen ons om bewust te worden van opgebouwde spanning, weggestopte pijn, verdriet e/o trauma's. Ze zijn zeer geschikt bij mentale hulpverlening, ze oordelen of veroordelen niet. Ze kennen geen goed of fout ze leven enkel in het moment in het NU.

 

Als ik bij mijn wijze Spanjaard ben, dan vergeet ik alles waar ik in m'n hoofd mee bezig was. Het hoofd bepaalt hoe wij tegen dingen aankijken en hoe we daarmee omgaan. Als we er bij stil staan om het Hoofd brein beter te verbinden met het Hart & Buik brein dan komen we een stuk dichter bij ons gevoel. We zijn via het hoofd vaak aan het overleven, men zegt wel eens, "ik zit zo in m'n hoofd", " ik wil mijn hart volgen" of  "ik voel het aan mijn water". Deze uitspraken komen vanuit je 3 breinen en hebben je iets te vertellen. Door ze met elkaar te verbinden en ervoor open te staan om ernaar te luisteren en te voelen wat dit met je doet, kom jij elke keer weer een stapje dichterbij wie je diep van binnen bent, en dat zonder maskers, oordelen of valse overtuigingen. Gewoon puur jouzelf.

 

Ik heb geleerd dat mensen vergeten wat er is gezegd, maar ze zullen nooit vergeten welk gevoel het heeft gebracht. Het gevoel wat ontstaat tijdens de zoektocht naar verbinding met jezelf, vanuit de verbinding met een paard is zeer emotioneel en geweldig om te ervaren. Via het paard kom je heel dicht bij jezelf. 

 

Wil je meer weten over wat paardencoaching precies is, en wat het voor jou zou kunnen betekenen klik hier

Via onderstaande link is meer informatie te vinden over:  

Kind & ouder workshop