Wat is paardencoaching?

Wat de Paarden voor ons kunnen betekenen is niet in twee minuten uit te leggen, je moet het zelf ervaren en natuurlijk ervoor open staan om op een andere manier naar jezelf te kijken. Als jij een andere wending wilt geven aan jouw leven dan neem je de tijd om uit te zoeken wat dit voor jou kan betekenen. Zelfreflectie via de paarden is de zuiverste manier om meer te leren over jezelf, je persoonlijke groei, inzichten krijgen in je gezondheid, relaties, familiebanden of werk gerelateerd.

Een verandering begint altijd eerst bij jezelf. Je ware zelf kan verbazingwekkend een heel anders mens zijn. Er kunnen bijvoorbeeld onbewuste blokkades, belemmeringen zijn waar je geen weet van hebt, of patronen die elke keer terugkomen en je geen idee hebt hoe je ervan af komt, of een oude wond die te pijnlijk is om naar te kijken.  Met systemische paardencoaching wordt het zichtbaar en voelbaar en doordat het voelbaar is komt er beweging en juist dan kan het helen. Oplossingen liggen in het heden in het Nu! niet in het verleden. Het verleden dient enkel om naar te kijken, om oude wonden te genezen. Paarden leven in het NU! en juist dat maakt het verschil waar wij als mens ons voordeel mee kunnen doen. Ze kennen geen gisteren of morgen ze leven enkel in het moment NU!...

 Wij mensen hebben de neiging om vooral bezig te zijn met het verleden (vaak in negatieve vorm) of de toekomst (vaak in zorgelijke vorm), maar het NU waar we in zitten waar het echt om gaat wordt vaak vergeten. We zoeken naar antwoorden buiten onszelf, geven anderen de schuld van tegenslagen en worden boos op ons lot. Gelukkig biedt het leven ons precies die ervaringen die ons in de gelegenheid stellen te ervaren dat alles wat we nodig hebben in ons leeft: kracht, vreugde, creativiteit, liefde en wijsheid. Want wat we onszelf vertellen, is bepalend voor hoe we het leven ervaren.

Verandering in jouw leven is mogelijk wanneer jij keuzes maakt en daarbij dicht bij jezelf blijft. Coaching met paarden kan ons hierbij helpen door het denken en voelen meer in balans te brengen. Hierdoor krijg jij meer energie en innerlijke rust. 

 

Hoe werkt het in een kudde?

Deze prachtige wijze dieren zijn van nature uiterst sociale prooi en kudde dieren. Om te overleven in de natuur moeten zij gevoelens en intenties van andere dieren kunnen lezen en daarop reageren.  Of het nu gaat om een potentieel roofdier te kunnen identificeren of om het sociale evenwicht in de kudde te bewaren. Ze voelen het aan en handelen aan de hand van deze informatie. Ze zijn altijd op hun hoede en scannen vrijwel onafgebroken de omgeving op spanning en gevaar. Bij gevaar vluchten ze, alle spanning gaat door hun heen, ze kunnen dit niet vasthouden, energie nemen ze over en laten het ook weer los. Ze moeten voortdurend kunnen vertrouwen op hun eigen zintuigen en die van elkaar.  Lichaamstaal is voor paarden een overleving. 

Elk paard heeft een eigen plek in het systeem van de kudde (rangorde), zelfs de raddraaiers. Op het moment dat hun ordening in de kudde verstoord is, door gevaar of onrust dan wordt deze onmiddellijk hersteld, zo houden ze hun kudde veilig en in balans. Doordat ieder paard zijn plek weet ontstaat er een geweldige samenwerking. Paarden hebben een natuurlijke aanleg ontwikkeld om hele subtiele aanwijzingen aan te kunnen voelen van hun kuddegenoten. Op deze manier ontstaat er een hele sterke verbinding met elkaar die hebben bijgedragen aan het overleven van hun soort. Deze aangeboren gave laten ze ook zien als wij een deelgenoot zijn van hun kudde.  

 

Zo maakt ook ieder mens deel uit van een systeem. Het belangrijkste systeem is je familie systeem, hierin heeft elk lid van het gezin zijn eigen plek (ook de kinderen die niet geboren konden of mochten worden tellen mee). Als in dit systeem door omstandigheden een verandering plaats vind door bv ziekte van een ouder dan zal een ander meer gaan dragen vaak is dit een kind. Een kind heeft de neiging om zich op te offeren voor een ander familielid.  Een kind voelt feilloos aan als zijn vader of moeder hulp nodig heeft en gaat hierdoor een last dragen die niet van hem of haar is. (hij of zij gaat van zijn plek af) dit is tijdelijk geen probleem maar als dit van lange duur is dan is het systeem niet meer in balans. Hierdoor kunnen blokkades ontstaan. Deze blokkades/belemmeringen kunnen voor het kind grote gevolgen hebben op de rest van zijn of haar leven.

 

Een paard leeft in het hier en nu, en helpt je los te komen van alle drukte in je hoofd. Paarden geven ons ontspanning waardoor wij mensen meer zelfvertrouwen krijgen, en hierdoor de juiste keuzes kunnen maken in het leven. Ze zijn sociaal emotioneel intelligent, ze voelen enorm goed aan wat wij nodig hebben. De energie die paarden met zich mee dragen is zo sterk dat ze ons daarin mee kunnen nemen. 

Ze kunnen niet praten, maar wel feilloos met hun lichaamshouding en energie laten zien wat er bij ons mensen speelt. Ze zijn experts in het lezen van jouw lichaamstaal, "non-verbale communicatie" en of dat past bij wat er in je omgaat (bewust of onbewust).  Ze screenen ons van top tot teen. Dit 'screenen' is eigenlijk reageren op de energie die jij als persoon zowel bewust of onbewust bij je draagt. Een paard is in staat om (onverwerkte) emoties, gedachten, gedrag en angsten aan te voelen en je hiermee liefdevol en zonder oordeel mee te confronteren.  Ze spiegelen. Daarnaast bieden ze bescherming, steun en zijn ze in staat om spanningen die een persoon met zich mee draagt over te nemen om vervolgens weer los te laten wat direct voor voelbare verlichting zorgt bij diegene die in de paddock staat. Ze spiegelen in feite je gemoedsrust, je innerlijke belevingswereld. Op het moment dat je iets zegt wat niet klopt met wat je voelt bewust of onbewust, gaat het paard ander gedrag vertonen dan daarvoor. Op dat moment voelt hij zich niet veilig bij jou omdat hij niet weet hoe jij gaat handelen. Weet dat maar liefst 90%van de informatie die mensen uitwisselen non-verbaal is.

 

Hoe werkt begeleiding/coaching tussen paard en mens?

Paardencoaching houdt in dat je jezelf in beweging brengt door te voelen en te luisteren naar wat er diep van binnen zit. Je persoonlijke situatie wordt duidelijker, de richting die jij op wilt, je dromen het verstevigen van je balans  het komt allemaal vanuit je gevoel. 

Paarden oordelen niet, ze kennen geen "goed of fout" ze laten je enkel zien dat alles juist met gevoel en lichaamstaal te maken heeft. Hierdoor ontstaat bewustwording over jezelf, je eigen lichaamstaal en wat dat met jou en je omgeving doet. Ze laten je in je waarde hoeveel fouten je ook maakt. Hierdoor heb jij de kracht om opnieuw te beginnen als het even niet lukt. In de wereld waar we in leven draait heel veel om de buitenkant, we leven in een prestatiemaatschappij, we leren dat we constant aan een bepaalde standaard moeten voldoen en moeten presteren. Hierdoor vergeten we om te luisteren naar ons gevoel. 

Helaas staan we daar minder vaak of helemaal niet bij stil omdat we ons daar gewoonweg niet de tijd voor gunnen, of ook heel belangrijk dat we niet naar onszelf durven, kunnen of willen kijken. Durf kritisch en met liefde naar jezelf te kijken want gelukkig zijn met jezelf komt van binnen uit.

Wij zijn erg goed in het onderdrukken van gevoelens,  vervelende ervaringen stoppen we liever weg en de hierdoor opgebouwde spanning wordt vaak vastgehouden waardoor er elders in het lichaam klachten kunnen ontstaan. 

Zodra paarden met mensen in contact komen, voelen ze haarfijn aan waar in ons systeem disbalans is. Ze reageren op deze (onbewuste) spanning, energie en uitstraling van de mens. Het lichaam heeft balans nodig om volledig te kunnen functioneren. Bij disbalans ontstaan energetische en fysieke blokkades die de mens ziek kan maken of ervoor zorgt dat je niet volledig kan genieten van alles wat er is. Het is voor paarden een natuurlijk iets om deze blokkades op te sporen bij jou als "tijdelijke kuddegenoot". Veel voorkomende blokkades bij mensen zijn: Balans tussen geven & ontvangen, sta jij op de juiste plek in dit leven, leef jij je "eigen" leven, durf je jouw grenzen aan te geven of voel jij je wel veilig genoeg om je kwetsbaar op te stellen. Zo heeft ieder mens zijn eigen blokkades, belemmeringen.

Door in contact (verbinding) te zijn met paarden wordt je hier bewust van,  je kijkt van een afstand naar jezelf, wat je doet, hoe je dat doet, en wie je nou eigenlijk echt bent zonder oordeel (zelfreflectie). Je bent vrijer in je denken en je durft trouwer te zijn aan je eigen gevoel waardoor je minder in je hoofd zit. Met behulp van de paarden leer je om denken en voelen met elkaar in contact te houden en van daaruit in beweging te komen. 

Je komt ook makkelijker in verbinding met anderen. Je ziet het leven anders, meer met vertrouwen doordat er rust is van binnenuit. Je kunt meer genieten van de dingen om je heen. 

Uit onderzoek is gebleken dat de omgang met paarden de aanmaak van oxytocine stimuleert.
Oxytocine is het hormoon dat een belangrijke rol speelt bij het verbinden van sociale contacten met gevoelens van plezier en geluk. Het speelt een centrale rol bij (moeder)binding, vriendschappen en romantische interacties. Ook bij het verrichten van zorgtaken wordt er meer oxytocine aangemaakt. Omdat oxytocine een belangrijke rol speelt bij de hechting van opvoeder en kind, wordt het ook wel het ‘knuffelhormoon’ genoemd.

 

Echte veranderingen komen van binnen.  Durf jij kritisch en met liefde naar jezelf te kijken? Heb jij het lef hiervoor?  Bij het coachen maak ik gebruik van technieken en werkvormen waarbij je actief aan het werk gaat, de inzichten komen via het Paard. Zo krijg jij meer zicht op je eigen gedrag en de keuze om dit te veranderen. Dit geeft zelfvertrouwen en mogelijkheden om te leren omgaan met moeilijke situaties. Klaar is het nooit, maar je kunt weer verder. Het doel van alle begeleidingsvormen is om zicht te krijgen op eventuele gedragspatronen en ze gevoelsmatig in een steeds vroeger stadium te gaan herkennen. Per situatie kan je dat afwegen je bent werkelijk geheel vrij in je keuze. Kies je voor de oude vertrouwde weg of de nieuwe weg met alle deuren die voor je open gaan, die jou mogelijkheden bieden om andere keuzes te maken, keuzes die vanuit je gevoel komen. Als hoofd en hart op dezelfde lijn zitten dan wordt het leven een stuk eenvoudiger, duidelijker en veel mooier. 

 

Hoe werkt het Bij Heidy's?

Ik heet je welkom in het gezellig coach huisje. In het intake gesprek hebben we al kennis gemaakt en besproken wat jou bezig houdt en waar je graag aan wilt werken. Na de koffie of thee laat ik je op een rustige manier kennis maken met onze Spanjaard Oliverno en onze mini Sammie. 2 hele wijze dieren die samen een kleine kudde vormen. Oliverno is een zeer wijs dier een echte leider en Sammie is een grote deugniet die houdt van het leven. Ze vormen tijdens de coaching een geweldig team, alle 2 op hun eigen manier.

Tijdens de sessie draait alles om jou en gaan we jouw vraag of gevoel uitzoeken op een manier die werkt voor jou. We zoeken naar inzichten in bepaalde situaties, naar een antwoord op een specifieke vraag of naar een oplossing voor een probleem. Ik help je via de paarden om deze ervaring te vertalen naar het dagelijks leven. Als het bij jou helder wordt, dan is er niets wat jou tegen houdt om je hart te volgen. Verandering is mogelijk wanneer jij keuzes maakt en daarbij dicht bij jezelf blijft. Als hoofd en Hart niet op één lijn zitten dan zal het paard het niet veilig vinden om zich met jou te verbinden. Daarom bepaalt jouw houding, jouw gevoel én hoe het paard dat ervaart de interactie. Elk paard wilt altijd weten: is het veilig om contact met jou te maken? wil en kan ik mij aan jou binden om samen sterk te zijn en te kunnen vluchten tijdens gevaar?

 

Je zoekt een plek in de paddock waar jij je fijn voelt. Het paard waar jij als 1e mee wilt werken komt erbij zodra jij je plek hebt gevonden. Kies je als 1e de spanjaard Oliverno dan zal hij eerst zijn eigen ding doen (even rollen) en daarna zal hij zich bij jou aanbieden. Je zal direct ervaren wat dit met je doet. Mocht je het wat spannend vinden dan is dat ook helemaal niet erg. Ik zorg voor jouw veiligheid. Wat er dan gebeurt: het zet je aan het denken en geeft je oplossingen waar je vooraf niet aan had gedacht. Maar het belangrijkste het paard laat je voelen en doorvoelen wat er is. Groeien via de weg van het paard. Voelen dat je jezelf mag zijn dat je goed bent zoals je bent dat geeft vertrouwen om nieuwe dingen te proberen en door te zetten. 

 

Het paard heeft in de coaching een zeer belangrijke functie, hij brengt zonder woorden inzicht en bewustwording van lichaam en geest. Wat heel mooi en doeltreffend is, dat je met een paard snel tot de kern van de vraag komt, we krijgen heel snel concrete inzichten in waar het vastloopt. Het wordt voelbaar en zichtbaar.

Hij zal op diverse manieren jou laten zien wat hij ervaart bij jou van binnen. Ze werken op Harts niveau ze voelen onze emoties, zelfs als wij denken dit voor hun verborgen te kunnen houden

De gevoelens die loskomen bij een non-verbale boodschap van een paard is zo zuiver en vaak onuitwisbaar. Vanuit ons hart ontstaat een pure verbinding zodra we in aanraking komen met paarden, zonder dat er allerlei gedachten tussendoor komen. We vergeten even waar we mee bezig zijn in ons hoofd. Er komt een bepaalde rust in je, hierdoor ben je in staat om dichter bij jezelf te komen. Om te luisteren naar wat er in je omgaat en ernaar te handelen. Je kan het zien als een grote puzzel, wel compleet maar niet alle stukjes liggen op de juiste plek. Deze stukjes zijn nare ervaringen, verdriet, verlies en pijn die we allemaal opvangen in het leven. Het zal nooit weg zijn, ze horen bij jou en maken je tot wie je nu bent. Maar met ieder stukje op de juiste plek veranderd de grote, zwaarte en aanwezigheid daarvan, waardoor jij de moed en kracht vindt om door te gaan. 

Coaching met paarden is de zuiverste ontmoeting met jezelf, gedompeld in liefde van de paarden naar jouđź’«Het "Paard" raakt je ziel, het paard heelt.

 

Hoe gaat het na een sessie met de paarden?

Als de klant tevreden naar huis gaat ga ik verder met de verzorging van de paarden. Ik vind het zeer belangrijk dat na een sessie de dieren de aandacht krijgen die alleen gericht is op hun zelf. Op deze manier kunnen zij de energie die ze nog met hun meedragen loslaten door heerlijk in een relaxte modus te komen. Dit doe ik door met ze te spelen, te poetsen e/o lekker te wassen onder de douche. De paarden genieten extra van deze aandacht en dat merk ik aan het gemompel van Oliverno en het geknuffel van Sammie. Ze verdienen deze aandacht en voor mij is deze manier de juiste om een sessie af te sluiten.