Heb de moed om je hart te volgen, alle wijsheid die je nodig hebt zit al in jou.

 

Een paard leeft in het hier en nu, en helpt je los te komen van alle drukte in je hoofd.

Paarden kunnen niet praten, maar wel feilloos met hun lichaamshouding en energie laten zien wat er bij ons mensen speelt. Ze zijn experts in het lezen van jouw lichaamstaal, "non-verbale communicatie" en of dat past bij wat er in je omgaat (bewust of onbewust).  Ze screenen ons van top tot teen. Ben jij in balans, zit jij hoog of juist laag in je energie, hoe is jouw ademhaling, je spier spanning.  Ze spiegelen in feite je gemoedsrust, je innerlijke belevingswereld.

 

Deze prachtige wijze dieren zijn van nature prooi en kudde dieren. Om te overleven in de natuur moeten zij gevoelens en intenties van andere dieren kunnen lezen en daarop reageren.  Bij gevaar vluchten ze, ze zijn altijd op hun hoede en scannen vrijwel onafgebroken de omgeving op spanning en gevaar. Ze moeten voortdurend kunnen vertrouwen op hun eigen zintuigen en die van elkaar.  Lichaamstaal is voor paarden een overleving. 

In een kudde staat meestal een oudere merrie bovenaan, die toeziet dat alles ordelijk verloopt en ingrijpt wanneer een paard zich niet aan de regels houdt. Daarnaast is er een leidende hengst die meer de rol van beschermer heeft. Alle andere paarden hebben een plek daaronder (rangorde), zelfs de raddraaiers. Op het moment dat hun ordening verstoord is, wordt deze onmiddellijk hersteld, zo houden ze hun kudde veilig en in balans. Hierdoor krijgen de jonge, zwakke en oudere de rust en ruimte die ze nodig hebben. Doordat ieder paard zijn plek weet ontstaat er een geweldige samenwerking. 

Mensen zijn erg goed in het onderdrukken van hun gevoelens,  vervelende ervaringen stoppen we liever weg en de hierdoor opgebouwde spanning wordt vaak vastgehouden waardoor er elders in het lichaam klachten kunnen ontstaan. 

Zodra paarden met mensen in contact komen, voelen ze haarfijn aan waar in ons systeem disbalans is. Ze reageren op deze (onbewuste) spanning, energie en uitstraling van de mens. Het lichaam heeft balans nodig om volledig te kunnen functioneren. Bij disbalans ontstaan energetische en fysieke blokkades die de mens ziek kan maken of ervoor zorgt dat je niet volledig kan genieten van alles wat er is. Het is voor paarden een natuurlijk iets om deze blokkades op te sporen bij jou als "tijdelijke kuddegenoot". Veel voorkomende blokkades bij mensen zijn: Balans tussen geven & ontvangen, sta jij op de juiste plek in dit leven, leef jij je "eigen" leven, durf je jouw grenzen aan te geven of voel jij je wel veilig genoeg om je kwetsbaar op te stellen. Zo heeft ieder mens zijn eigen blokkades.

Door in contact (verbinding) te zijn met de paarden wordt je bewust van eventuele blokkades, je kijkt van een afstand naar jezelf, wat je doet, hoe je dat doet, en wie je nou eigenlijk echt bent zonder oordeel (zelfreflectie). Je bent vrijer in je denken en je durft trouwer te zijn aan je eigen gevoel waardoor je minder in je hoofd zit. Met behulp van de paarden leer je om steeds je denken en voelen met elkaar in contact te houden en van daaruit in beweging te komen. 

Er gebeurt iets met je wanneer je samen bent met paarden; het brengt je echt in contact met wie je zelf werkelijk diep van binnen bent. Doordat je in verbinding bent met jezelf kom je ook ook makkelijker in verbinding met anderen. Je ziet het leven anders, meer met vertrouwen doordat er rust is van binnenuit. Je kunt meer genieten van de kleine dingen om je heen. 

Paardencoaching houdt in dat je jezelf in beweging brengt door te voelen en te luisteren naar wat er diep van binnen zit je ware zelf.  Het antwoord zit al in jou.

Ook je persoonlijke situatie wordt duidelijker, de richting die jij op wilt, je dromen het verstevigen van je balans  het komt allemaal vanuit je gevoel. 

Paarden oordelen niet, ze kennen geen "goed of fout" ze laten je enkel zien dat alles juist met gevoel en lichaamstaal te maken heeft. Hierdoor ontstaat bewustwording over jezelf, je eigen lichaamstaal en wat dat met jou en je omgeving doet. Ze laten je in je waarde hoeveel fouten je ook maakt. Hierdoor heb jij de kracht om opnieuw te beginnen als het even niet lukt. In de wereld waar we in leven draait heel veel om de buitenkant, we leven in een prestatiemaatschappij, we leren dat we constant aan een bepaalde standaard moeten voldoen en moeten presteren. Hierdoor vergeten we om te luisteren naar ons gevoel. 

Helaas staan we daar minder vaak of helemaal niet bij stil omdat we ons daar gewoonweg niet de tijd voor gunnen, of ook heel belangrijk dat we niet naar onszelf durven, kunnen of willen kijken. Durf kritisch en met liefde naar jezelf te kijken want gelukkig zijn met jezef komt van binnen uit.

Tijdens een sessie gaan we uitzoeken wat werkt voor jou. Je staat samen met het paard in de paddock en gaat ervaren wat dit met je doet, het zet je aan het denken en geeft je oplossingen waar je vooraf niet aan had gedacht. Maar het belangrijkste het paard laat je doorvoelen wat er is. Groeien via de weg van het paard. Voelen dat je jezelf mag zijn dat je goed bent zoals je bent geeft vertrouwen om nieuwe dingen te proberen en door te zetten.   

Als hoofd en Hart niet op één lijn zitten dan zal het paard het niet veilig vinden om zich met jou te verbinden. Daarom bepaalt jouw houding, jouw gevoel én hoe het paard dat ervaart de interactie. Elk paard wilt altijd weten: is het veilig om contact met jou te maken? wil en kan ik mij aan jou binden om samen sterk te zijn tijdens gevaar? Kunnen wij in sociaal verband samenwerken

Het paard heeft in de coaching een belangrijke functie, hij brengt zonder woorden inzicht en bewustwording van lichaam en geest. Ze werken op hartsniveau ze voelen onze emoties, zelfs als wij denken dit voor hun verborgen te kunnen houden.

Wat heel mooi en doeltreffend is, dat je met een paard snel tot de kern van de vraag komt, we krijgen heel snel concrete inzichten in waar het vastloopt.

Echte veranderingen komen van binnen.  Durf jij kritisch en met liefde naar jezelf te kijken? Heb jij het lef hiervoor?  Bij het coachen maak ik gebruik van tips en technieken de inzichten komen via het Paard. Zo krijg jij meer zicht op je eigen gedrag en de keuze om dit te veranderen. Dit geeft zelfvertrouwen en mogelijkheden om te leren omgaan met moeilijke situaties. Klaar is het nooit, maar je kunt weer verder. Het doel van alle begeleidingsvormen is om zicht te krijgen op eventuele gedragspatronen en ze gevoelsmatig in een steeds vroeger stadium te gaan herkennen. Per situatie kan je dat afwegen je bent werkelijk geheel vrij in je keuze. Kies je voor de oude vertrouwde weg of de nieuwe weg met alle deuren die voor je open gaan, die jou mogelijkheden bieden om andere keuzes te maken, keuzes die vanuit je gevoel komen. Als hoofd en hart op dezelfde lijn zitten dan wordt het leven een stuk eenvoudiger, duidelijker en veel mooier. 

 

Ik begeleid en ondersteun in jouw persoonlijke en/of professioneel ontwikkelingproces, welke "voorwaarts en oplossingsgericht" is. Ik werk vanuit het hart,zonder oordeel of persoonlijke mening samen met de wijsheid van de paarden.  Altijd in verbinding met het grote geheel. We zoeken naar inzichten in bepaalde situaties in jouw leven, naar een antwoord op een specifieke vraag of naar een oplossing voor een probleem. Ik help je om deze ervaring te vertalen naar het dagelijks leven. Als het bij jou helder wordt, dan is er niets wat jou tegen houdt om je hart te volgen. 

Verandering is mogelijk wanneer jij keuzes maakt en daarbij dicht bij jezelf blijft. Coaching met paarden kan ons hierbij helpen door het denken en voelen meer in balans te brengen.

Tijdens een sessie wordt het voelbaar, zichtbaar en hierdoor vallen diverse puzzelstukjes op z’n plaats. Het "Paard" raakt je ziel, het paard heelt. Ze werken via het gevoel "het Hart"

Voor de coachingsessies met paarden heb je geen ervaring nodig, je rijdt niet op het paard maar werkt vanaf de grond naast het paard.  De voor- en nabesprekingen vinden plaats in een gezellige huiselijke sfeer in het coach huisje waar de kachel heerlijk brand. Ik reserveer 2 uur voor je. In het naastgelegen natuurgebied de Rammegors kan je na de sessie nog een rustgevende wandeling maken om alles te laten zakken, voordat je weer verder gaat met de dagelijkse aktiviteiten.

De sessies vinden buiten plaats, hou rekening met de weersomstandigheden en draag passende kleding en stevige schoenen.

Wil je weten wat ik met de paarden voor jou kan betekenen, neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op om kennis met ons te maken.

 

Let my horse whisper in your ear     And breathe on your heart     You will never regret it

 

Liefs Bij Heidy’s❤️💫