Wat is Paardencoaching?

Begeleiding, coaching met paarden helpt jou de moed te vinden om je hart te volgen. Veel mensen zeggen vaak wat ze willen maar voeren het om een of andere reden niet uit. Dit kan zijn door angst, schuldgevoel, een blokkade of misschien door meningen van anderen. (invloed van buitenaf geeft nooit de voldoening die je krijgt dan dat jezelf met je hart ism je hoofd de keuzes maakt). Wij mensen zien enkel de buitenkant, Paarden voelen de vrijgekomen energie vanuit de binnenkant, als hier een blokkade of een belemmering zit dan gaan zij daarvoor staan in jouw systeem. Dat stukje gaan we uitzoeken, dat stukje van de puzzel wordt bloot gelegd. Het wordt zichtbaar en dan kan het helen.

 

Hoe werkt het in een kudde?

Een paard leeft in het hier en nu, en helpt je los te komen van alle drukte in je hoofd. Paarden geven ons ontspanning waardoor wij mensen meer zelfvertrouwen krijgen, en hierdoor de juiste keuzes kunnen maken in het leven. Ze zijn sociaal emotioneel intelligent, ze voelen enorm goed aan wat wij nodig hebben. De energie die paarden met zich mee dragen is zo sterk dat ze ons daarin mee kunnen nemen. 

Ze kunnen niet praten, maar wel feilloos met hun lichaamshouding en energie laten zien wat er bij ons mensen speelt. Ze zijn experts in het lezen van jouw lichaamstaal, "non-verbale communicatie" en of dat past bij wat er in je omgaat (bewust of onbewust).  Ze screenen ons van top tot teen. Dit 'screenen' is eigenlijk reageren op de energie die jij als persoon zowel bewust of onbewust bij je draagt. Een paard is in staat om (onverwerkte) emoties, gedachten, gedrag en angsten aan te voelen en je hiermee liefdevol en zonder oordeel mee te confronteren.  Ze spiegelen. Daarnaast bieden ze bescherming, steun en zijn ze in staat om spanningen die een persoon met zich mee draagt over te nemen om vervolgens weer los te laten wat direct voor voelbare verlichting zorgt bij diegene die in de paddock staat. Ze spiegelen in feite je gemoedsrust, je innerlijke belevingswereld. Op het moment dat je iets zegt wat niet klopt met wat je voelt bewust of onbewust, gaat het paard ander gedrag vertonen dan daarvoor. Op dat moment voelt hij zich niet veilig bij jou. Je vormt mogelijk een gevaar omdat hij niet weet hoe jij gaat handelen. Weet dat maar liefst 90%van de informatie die mensen uitwisselen non-verbaal is.

 

Deze prachtige wijze dieren zijn van nature prooi en kudde dieren. Om te overleven in de natuur moeten zij gevoelens en intenties van andere dieren kunnen lezen en daarop reageren.  Bij gevaar vluchten ze, ze zijn altijd op hun hoede en scannen vrijwel onafgebroken de omgeving op spanning en gevaar. Alle spanning gaat door hun heen, ze kunnen dit niet vasthouden, energie nemen ze over en laten het ook weer los. Ze moeten voortdurend kunnen vertrouwen op hun eigen zintuigen en die van elkaar.  Lichaamstaal is voor paarden een overleving. Alle paarden hebben een eigen plek in het systeem van de kudde(rangorde), zelfs de raddraaiers. Op het moment dat hun ordening verstoord is, door gevaar of onrust in de kudde wordt deze onmiddellijk hersteld, zo houden ze hun kudde veilig en in balans. Hierdoor krijgen de jonge, zwakke en oudere paarden de rust en ruimte die ze nodig hebben. Doordat ieder paard zijn plek weet ontstaat er een geweldige samenwerking. Zo maakt ook ieder mens deel uit van een systeem. Het belangrijkste systeem is je familie systeem, hierin heeft elk lid van het gezin zijn eigen plek (ook de kinderen die niet geboren konden of mochten worden tellen mee). Als in dit systeem door omstandigheden een verandering plaats vind door bv ziekte van een ouder dan zal een ander meer gaan dragen vaak is dit een kind. Een kind heeft de neiging om zich op te offeren voor een ander familielid.  Een kind voelt feilloos aan als zijn vader of moeder hulp nodig heeft en gaat hierdoor een last dragen die niet van hem of haar is. (hij of zij gaat van zijn plek af) dit is tijdelijk geen probleem maar als dit van lange duur is dan is het systeem niet meer in balans. Hierdoor kunnen blokkades ontstaan. Deze blokkades/belemmeringen kunnen voor het kind grote gevolgen hebben op de rest van zijn of haar leven.

 

Hoe werkt begeleiding/coaching tussen paard en mens?

Paardencoaching houdt in dat je jezelf in beweging brengt door te voelen en te luisteren naar wat er diep van binnen zit je ware zelf. Ook je persoonlijke situatie wordt duidelijker, de richting die jij op wilt, je dromen het verstevigen van je balans  het komt allemaal vanuit je gevoel. 

Paarden oordelen niet, ze kennen geen "goed of fout" ze laten je enkel zien dat alles juist met gevoel en lichaamstaal te maken heeft. Hierdoor ontstaat bewustwording over jezelf, je eigen lichaamstaal en wat dat met jou en je omgeving doet. Ze laten je in je waarde hoeveel fouten je ook maakt. Hierdoor heb jij de kracht om opnieuw te beginnen als het even niet lukt. In de wereld waar we in leven draait heel veel om de buitenkant, we leven in een prestatiemaatschappij, we leren dat we constant aan een bepaalde standaard moeten voldoen en moeten presteren. Hierdoor vergeten we om te luisteren naar ons gevoel. 

Helaas staan we daar minder vaak of helemaal niet bij stil omdat we ons daar gewoonweg niet de tijd voor gunnen, of ook heel belangrijk dat we niet naar onszelf durven, kunnen of willen kijken. Durf kritisch en met liefde naar jezelf te kijken want gelukkig zijn met jezef komt van binnen uit.

Wij zijn namelijk erg goed in het onderdrukken van gevoelens,  vervelende ervaringen stoppen we liever weg en de hierdoor opgebouwde spanning wordt vaak vastgehouden waardoor er elders in het lichaam klachten kunnen ontstaan. 

Zodra paarden met mensen in contact komen, voelen ze haarfijn aan waar in ons systeem disbalans is. Ze reageren op deze (onbewuste) spanning, energie en uitstraling van de mens. Het lichaam heeft balans nodig om volledig te kunnen functioneren. Bij disbalans ontstaan energetische en fysieke blokkades die de mens ziek kan maken of ervoor zorgt dat je niet volledig kan genieten van alles wat er is. Het is voor paarden een natuurlijk iets om deze blokkades op te sporen bij jou als "tijdelijke kuddegenoot". Veel voorkomende blokkades bij mensen zijn: Balans tussen geven & ontvangen, sta jij op de juiste plek in dit leven, leef jij je "eigen" leven, durf je jouw grenzen aan te geven of voel jij je wel veilig genoeg om je kwetsbaar op te stellen. Zo heeft ieder mens zijn eigen blokkades.

Door in contact (verbinding) te zijn met de paarden wordt je bewust van eventuele blokkades, belemmeringen je kijkt van een afstand naar jezelf, wat je doet, hoe je dat doet, en wie je nou eigenlijk echt bent zonder oordeel (zelfreflectie). Je bent vrijer in je denken en je durft trouwer te zijn aan je eigen gevoel waardoor je minder in je hoofd zit. Met behulp van de paarden leer je om steeds je denken en voelen met elkaar in contact te houden en van daaruit in beweging te komen. 

Er gebeurt iets met je wanneer je samen bent met paarden; het brengt je echt in contact met wie je zelf werkelijk diep van binnen bent. Doordat je in verbinding bent met jezelf kom je ook makkelijker in verbinding met anderen. Je ziet het leven anders, meer met vertrouwen doordat er rust is van binnenuit. Je kunt meer genieten van de dingen om je heen.

 

Echte veranderingen komen van binnen.  Durf jij kritisch en met liefde naar jezelf te kijken? Heb jij het lef hiervoor?  Bij het coachen maak ik gebruik van technieken en werkvormen waarbij je actief aan het werk gaat, de inzichten komen via het Paard. Zo krijg jij meer zicht op je eigen gedrag en de keuze om dit te veranderen. Dit geeft zelfvertrouwen en mogelijkheden om te leren omgaan met moeilijke situaties. Klaar is het nooit, maar je kunt weer verder. Het doel van alle begeleidingsvormen is om zicht te krijgen op eventuele gedragspatronen en ze gevoelsmatig in een steeds vroeger stadium te gaan herkennen. Per situatie kan je dat afwegen je bent werkelijk geheel vrij in je keuze. Kies je voor de oude vertrouwde weg of de nieuwe weg met alle deuren die voor je open gaan, die jou mogelijkheden bieden om andere keuzes te maken, keuzes die vanuit je gevoel komen. Als hoofd en hart op dezelfde lijn zitten dan wordt het leven een stuk eenvoudiger, duidelijker en veel mooier. 

 

Hoe werkt het Bij Heidy's?

Ik heet je welkom in het gezellig coachuisje, hier vinden de voor- en nabesprekingen plaats onder het genot van koffie, thee of iets anders. We bespreken wat jouw verlangens en verwachtingen zijn. Hierna laat ik je op een rustige manier kennis maken met onze Spanjaard Oliverno en ons mini paardje Sammie. 2 hele wijze dieren die samen een mini kudde vormen. Oliverno is de baas en kleine Sammie is een grote deugniet. Ze vormen tijdens de coaching een geweldig team, beide op hun eigen manier.

Tijdens een sessie gaan we uitzoeken wat werkt voor jou. We zoeken naar inzichten in bepaalde situaties in jouw leven, naar een antwoord op een specifieke vraag of naar een oplossing voor een probleem. Ik help je om deze ervaring te vertalen naar het dagelijks leven. Als het bij jou helder wordt, dan is er niets wat jou tegen houdt om je hart te volgen. Verandering is mogelijk wanneer jij keuzes maakt en daarbij dicht bij jezelf blijft. Als hoofd en Hart niet op één lijn zitten dan zal het paard het niet veilig vinden om zich met jou te verbinden. Daarom bepaalt jouw houding, jouw gevoel én hoe het paard dat ervaart de interactie. Elk paard wilt altijd weten: is het veilig om contact met jou te maken? wil en kan ik mij aan jou binden om samen sterk te zijn tijdens gevaar? Kunnen wij in sociaal verband samenwerken.

 

Je staat samen met het paard of beide paarden in de paddock en gaat ervaren wat dit met je doet, het zet je aan het denken en geeft je oplossingen waar je vooraf niet aan had gedacht. Maar het belangrijkste het paard laat je voelen en doorvoelen wat er is. Groeien via de weg van het paard. Voelen dat je jezelf mag zijn dat je goed bent zoals je bent en dat geeft vertrouwen om nieuwe dingen te proberen en door te zetten. Voor de coachingsessies met paarden heb je geen ervaring nodig, je rijdt niet op het paard maar werkt vanaf de grond naast het paard. Ik zorg voor de veiligheid van jou en het paard.

 

Het paard heeft in de coaching een zeer belangrijke functie, hij brengt zonder woorden inzicht en bewustwording van lichaam en geest. Hij zal op diverse manieren jou laten zien wat hij ervaart bij jou van binnen. Ze werken op hartsniveau ze voelen onze emoties, zelfs als wij denken dit voor hun verborgen te kunnen houden.

Wat heel mooi en doeltreffend is, dat je met een paard snel tot de kern van de vraag komt, we krijgen heel snel concrete inzichten in waar het vastloopt. Het wordt voelbaar, zichtbaar en hierdoor vallen diverse puzzelstukjes op z’n plaats.

Het "Paard" raakt je ziel, het paard heelt. Ze werken via het gevoel "het Hart". Ook ik werk vanuit het hart, zonder oordeel of persoonlijke mening samen met de wijsheid van Oliverno & Sammie.  Altijd in verbinding met het grote geheel. 

De sessies vinden buiten plaats, puur en natuur hou rekening met de weersomstandigheden en draag passende kleding en stevige schoenen. In het naastgelegen natuurgebied de Rammegors kan je na de sessie nog een rustgevende wandeling maken om alles te laten zakken, voordat je weer verder gaat met de dagelijkse aktiviteiten.

 

Paarden worden vooral ingezet bij leerdoelen met betrekking tot non-verbale communicatie, omgaan met emoties, weerbaarheid, bewustwording van persoonlijke ruimte, contact toelaten en verbindingen aangaan.

 

 

Wil je meer informatie? Ik hoor het graag, voel je vrij en welkom, met welke vraag dan ook.

Let my horse whisper in your ear     And breathe on your heart     You will never regret it

 

Liefs Bij Heidy’s❤️💫